Kalkskulder betennelse i skulder

Har du vondt i skulder?

Om du har vondt i skulder så kan dette komme av mange årsaker. En vanlig årsak kan være en skade eller overbelastning på de senene som støtter opp skulderkula i skulderleddet. En av de senene som oftest blir skadet er supraspinatus. Skadeomfanget avgjør hva slags behandling som er mest effektiv. Dette kan utredes ved en klinisk undersøkelse hos fysioterapeut.

Hva er en forkalkning?

Kalk er kalsium deponert i senevev. Dette kan forekomme der f eks en sene har vært skadet, og hvor skaden ikke har blitt tilstrekkelig leget. I de fleste tilfellene så er ikke kalken i seg selv et problem, da den stort sett aldri er smertefull. Men om fysioterapeuten kan finne kalk i din skulder så er dette et bevis på at senen er skadet og ikke fungerer optimalt. Som sagt er ikke kalken noe problem i seg selv i de fleste tilfeller, men i skulder er situasjonen litt annerledes. Der kan kalken gjøre at senen blir for tykk til å komme inn under acromion. I de tilfellene så vil kalken gjøre at senen klemmes under dette beintaket og skades og irriteres ved repeterte bevegelser. Da kan man også oppleve at slimposen mellom acromion og supraspinatus blir betent. Denne slimposen som også kalles en bursa kan da bli så betent at det dannes mer væske i slimposen og den blir større. Da er den onde sirkelen sluttet ved at både senen med forkalkninger og slimposen tar opp så stor plass at de ikke klarer å presse seg inn under acromion. Slik får man en sammeklemming i leddet som kan være svært smertefullt.

Hva er en slimpose?

En slimpose eller bursa er en struktur som man finner overalt i kroppen. Det er en tynn og fleksibel fiberpose med et tynt innhold av væske som smører innsiden av slimposen. Bursaen har den egenskapen at den fungerer som en friksjonspute der hvor knokler og muskler glir over hverandre. På denne måten hindrer den at muskelfibre skades når de trekkes over og forbi knoklene. Når denne slimposen blir betent av for mye friksjon eller slag, så fylles den med væske og blir smertefull. Da kaller vi det en bursitt eller en slimposebetennelse.

Hva skjer ved en overbelastning i supraspinatus?

Et av de vanligste funnene som man gjør på en skadet og smertefull supraspinatus sene er væske og slitte senefibre. Væsken fyller da opp det rommet hvor de skadede fibrene normalt ville vært. Forskning har avdekket at blodkar og små nervefibre vokser inn i en sene som er skadet, men dette skjer først etter at den umiddelbare overbelastningen har roet seg. Da senevev normalt sett har lite blodsirkulasjon, er det nødvendig å øke denne gjennomblødningen for å sikre at reparasjonen foregår tilfredsstillende.
Ved langvarig og større skader på fibrene i senen så kan man da altså også finne kalk i deler av vevet. Men det er ikke nødvendigvis kalk i en vond sene, og man kan også finne kalk i en smertefri sene, så kalken i seg selv er ikke bevis for noen pågående smertetilstand (overbelastning) eller progredierende skadeforløp.

Hvilke behandlingsmuligheter med fysioterapi har man ved en overbelastning/ senebetennelse i skulder?

Behandlingsmetode og fremgangsmåte avhenger av graden av skade og hva som er skadet. Ved mindre skader så kan eksentrisk trening være rett fremgansgmåte, som ofte brukes som behandling av overbelastninger eller senebetennelser.

Tverrfriksjoner, massasje og nåler er andre aktuelle behandlingsmetoder vi har svært god erfaring med. Ofte vil en kombinasjon av behandlingsformer hos fysioterapeut være det beste for pasienten.

I noen sjeldne tilfeller vil det være nødvendig å operere skulderen. Det er spesielt i de tilfellene hvor forholdene under acromion er så trange at senen har fått så stor skade at den ikke lar seg reparere konservativt. En ortopedkirurg vil da i første omgang fjerne litt av undersiden av acromion for å lage plassen større. Da vil innklemmingen av sene og bursa avta og tilheling muliggjøres. I de fleste tilfeller fjernes også overfladisk skadet vev i senen og slimposen.

Hvilke andre ting kan gjøre vondt i en skulder?
Smerter i skulder kan være referert fra både nakke og fra strukturer i brystryggen. Noen ganger kan en klemt nerve i nakken være årsaken, mens i andre tilfeller er det kun snakk om spenninger i muskler i skulderbuen som stråler smertereferanse ned til skulderleddet. Signalene fra disse musklene blir da så intense at hjernen ikke klarer å tolke korrekt hvor disse kommer fra. Vi snakker da om referert smerte. Skuldersmerte kan også oppstå grunnet dårlig koordinasjon av skulderens stabiliserende muskler(rotatormansjetten). For å få en korrekt diagnose så er det nødvendig med en utredning hos en fysioterapeut med erfaring på undersøkelse og behandling av skulderlidelser, da skulderlidelser er et svært komplisert fagfelt.

Våre spesialister på Kalkskulder er:

 Sindre og Edgeir, velg en av disse når du booker time online.

Finn ledig time hos
fysioterapeuten

CyriaxPodden Ultralyd

En grundig undersøkelse hos fysioterapeut gir grunnlaget for videre behandling. Kr. 650,-
Les mer! | Bestill time her!

En grundig undersøkelse hos kiropraktor gir grunnlaget for videre behandling. Kr. 690,-
Les mer! | Bestill time her!

Manuell behandling med fysioterapi innebærer direkte kontakt med fysioterapeuten hvor det benyttes manuelle teknikker. Kr. 490,-
Les mer! | Bestill time her!

Kiropraktisk behandling tar utgangspunkt i å gjenopprette normal funksjon og lindre smertene. Kr. 490,-
Les mer! | Bestill time her!

Trykkbølgebehandling effektivt ved tilstander som musearm, tennisalbue, akillessmerter, kalkskulder, jumpers knee, hælsmerter.
Kr. 590,-
Les mer! | Bestill time her!

Injeksjonsbehandling er et av mange behandlingstilbud vi har på Cyriax Clinic. Kr. 990,-
Tilegg ved bruk av ultralyd på injeksjon kr. 300,-
Les mer! | Bestill time her!

Hyaluronsyre er utviklet spesielt for å behandle symptomer på artrose i kne, hofte og skulder.
Alt. 1 kr. 2 900,-
Alt. 2 kr. 2 500,-
Les mer! | Bestill time her!

Ultralyd bildediagnostikk ved hjelp av ultralyd kan fysioterapeuten se inn mot dine knokler og ledd. Kr. 300,-
Les mer! | Bestill time her!

Aktive virkestoffer utvinnes fra ditt blod og injiseres på stedet som skal behandles. Blodplater spiller en viktig rolle i denne prosessen. De frigjør vekstfaktorer som starter gjenoppbyggingen av skadet vev, og forebygger betennelse. Kr. 3 900,-
Les mer! | Bestill time her!

Med ACP Tendo kan man reparere sener ved en injeksjon i det skadde området. Sammen med ACP tilfører vi et patenteret rekombinant humant kollagen (rhCollagen) På norsk betyr det at man tilfører en byggesten som skal brukes for å bygge nytt senevev. Kr. 7 500,-
Les mer! | Bestill time her!