Hofteleddsbøyeren

17 august, 2023 | Episode 41
Hofteleddsbøyeren er en svært vanlig skade hos mange med smerter på fremsiden av hoften. Denne muskelen består av to muskler som går fra ryggen og ned i låret. Kraften fra disse to bøyer låret oppover ved bevegelse. I denne episoden forteller vi litt om hvordan du skiller ulike skader i hoften fra hverandre og hva som er forskjellen på ett ledd- og et muskelproblem i dette området.

Lytt til episoden her!

SC-leddet

24.05.2023 | Episode 40

Smerter fremme ved brystbenet? Mellom brystbenet og kragebenet ligger et ledd ved navn SC-leddet som kan gi smerter særlig etter et fall. Denne episoden henger sammen med forrige episode om AC-leddet og kan forklare smerter i dette området. Edgeir og Sindre diskuterer livlig både årskak, forklaring og behandling i denne episoden.

Lytt til episoden her!

AC-leddet

25 april 2023 | Episode 39
Smerter på toppen av skulderen eller åksli? AC-leddet (Acromion/Clavicular-leddet) er ett av to ledd i skulderen. I denne episoden forklarer Sindre og Edgeir skademekanismene i dette leddet og de omkringliggende strukturene. Dette er en episode som må høres i sammenhengen med neste episoden som omhandler SC (Sterno/Clavicular-leddet).

Lytt til episoden her!

Triggerfinger

Mars 06, 2023 | Episode 38
Vondt på undersiden av en finger? Dette kan være en Triggerfinger og kan bli smertefullt. Heldigvis har våre terapeuter svar på hva dette er og hva som kan gjøres. Sindre og Edgeir tar deg med inn i håndens herlige anatomi og forklarer deg hvorfor du er skapt som du er... store og små spørsmål blir besvart om hånden i denne episoden med andre ord.

Lytt til episoden her!

Migrene vs Hodepine

Februar 02, 2023 | Episode 37
Hva er Migrene og hva er Hodepine? Og hva er egentlig forskjellen? Vi har besøk av Fysioterapeut Sven Birger Kloster som har jobbet hele yrkeslivet med disse problemstillingene i sin kliniske praksis og som av og til bruker litt andre metoder. Noen pasienter får livet ødelagt av Migrene og da er det viktig å tenke tverrfaglig mener Kloster.

Lytt til episoden her!

Mortons Nevrom

December 8, 2022 | Episode 36
Smerter i fremre del av foten litt ut mot siden når du går eller står på tå? Mortons Nevrom er en svært vanlig plage i foten som ofte kommer etter lange gåturer eller bruk av smale sko. I denne episoden snakke Edgeir og Sindre om diagnose, behandling og forebygging. Vi har også et spesielt råd til deg som sliter med dette.

Lytt til episoden her!

Akutte Korsryggsmerter med Kiropraktor Nils Meier

October 28, 2022 | Episode 35
Akutte Korsryggsmerter, Lumbago, Hekseskudd, Skiveutgliding eller Kink? I denne episoden har vi besøk av kiropraktor Nils Meier for å snakke om en plage nærmest alle kommer til å få i løpet av livet.

Vi kan nemlig nesten garantere at du kommer til å få en akutt korsryggsmerte en gang i løpet av livet, men hvor farlig er egentlig dette? Hva skal man gjøre når det oppstår? Dette og mye mer svarer Nils Meier på i denne runden av Cyriaxpodden. I tillegg snakker vi om Kiropraktikk og den sagnomsuste knekkelyden eller manipulasjon denne yrkesgruppen er så kjent for.

Lytt til episoden her!

Tennislegg

September 29, 2022 | Episode 34
Har du smerter midt på leggen, men er redd for at det er en blodpropp? I denne episoden diskuterer vi forskjellen på DVT (blodpropp) og Tennislegg som ikke alltid er så lett å skille. Hva skal man legge merke til dersom man mistenker en DVT? Hva er behandlingen for DVT og hva er behandlingen for Tennislegg?

Lytt til episoden her!

Beinhinnebetennelse MTSS

August 25, 2022 | Eisode 33
Hva er Beinhinnebetennelse eller Medialt Tibia Smerte Syndrom? Dette er et spørsmål en av våre lyttere har spurt om. Mange har denne tilstanden i årevis uten å helt bli kvitt det. I denne episoden snakker vi om denne tilstanden som mange har på begge sider på nederste delen av leggbeinet på innsiden og som ligner et tretthetsbrudd. Hvordan kan man leve med dette og hvordan kan man bli kvitt det?

Lytt til episoden her!

Svømmeteknikk med Marie Pettersen Sommerspesial

23 juni 2022 | Episode 32
Når lærte Edgeir egentlig å svømme i sin barndom? Hvordan lærer man best barn å svømme og hvilken sikkerhet bør man tenke på? Hvar er riktig svømmeteknikk for den viderekomne? I denne episoden har vi med oss tidligere toppsvømmer og MSc Fysioterapeut Marie Pettersen for å snakke om svømming. Hvordan kan svømming brukes som skadeforebygging og rehabilitering av skader? Dette er en perfekt episode for deg som har tenkt deg på stranden i sommer eller liker svømming som treningsform.

Lytt til episoden her!

Runners Knee

05. mai 2022 | Episode 31
Ilt i Knitti pao utsidao? I denne episoden snakker vi om en av de få plagene man kan ha på utsiden av kneet. Runners Knee er en skade i Tractus Iliotibialis som er ett leddbånd på utsiden av lår og kne. Plagen oppstår gjerne i sammenheng med aktivitet. Hvordan kan man diagnostisere og behandle denne skaden og ikke minst hva kan gjøres for å forebygge den?

Lytt til episoden her!

Kortison med dr Yngve Kiserud

10 mars 2022 | Episode 29
Hva er Kortison og er det gift for kroppen? Hvilken effekt har dette sagnomsuste hormonet på kroppen og hva kan det brukes til? Hvor lenge har vi hatt dette medikamentet og er det tilstrekkelig dokumentert? I denne episoden har vi besøk av Spesialist i Allmennmedisin og Idrettsmedisin dr Yngve Kiserud som er medisinsk ansvarlig ved Cyriax Spesialistklinikken og som jobber daglig med dette. Vi kommer inn på myter og fakta rundt Kortison som er navnet på en av de kunstig fremstilte variantene av det naturlige hormonet Kortisol som kroppen produserer selv i Binyrene.

Lytt til episoden her!

Frozen shoulder med Førsteamanuensis dr Satya Sharma

31 mars 2022 | Episode 30
Hva kan du forvente når du møter din fastlege med Muskel/skjelettplager? I denne episoden snakker vi med en legende innen Muskel-/skjelett! Satya pal Sharma er Førsteamanuensis ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitet i Bergen. Vi tar et dypdykk inn i hans karriere, Cyriax-metoden, Lege- og Fysioterapibakgrunen samt forskningen hans om Frozen Shoulder. I tillegg har Sindre komponert og spilt inn helt ny musikk som har verdenspremiere i denne episoden av Cyriaxpodden.

Lytt til episoden her!

De Quervain’s ”Amme-tommel”

03. februar 2022 | Episode 28
Smerter i Tommeltotten? Ammetommel er et populært navn på senebetennelse i tommelen som på latin heter "De Quervain’s tenosynovitt". I denne episoden snakker vi om denne svært plagsomme lidelsen som er utrolig enkel å bli kvitt. Særlig mødre som ammer sliter med dette av den enkel grunn at man støtter barnets hode med tommelen. Men kan også menn i sin beste alder få dette?

Lytt til episoden her!

Søvn med Professor Bjørn Bjorvatn UiB del 1

3 desember 2021 | Episode 26
Hva er søvn? Og er det nødvendig eller bare bortkastet tid? Vi tar turen til Haukeland Universitetssykehus og Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer for å snakke med Professor Bjørn Bjorvatn. Dr Bjorvatn er en av Norges fremste eksperter på søvn og har skrevet flere bøker. Dette er del 1 av en dobbeltepisode med Bjorvatn der vi snakke om søvnhygiene, søvnfaser og "powernaps" for å nevne noe. Del 2 kommer snarlig så følg med...

Lytt til episoden her!

Søvn med Professor Bjørn Bjorvatn UiB del 2

16 desember 2021 | Episode 27
Har Månen en påvirkning på søvn? Hvor sent kan man trene på kvelden? Er det bra å sove middag, og hvor lenge bør i så fall man sove middag? I del 2 snakker vi mer om søvn med Professor Bjørn Bjorvatn om "Power-Naps", kaffe, trening, mat, alkohol, telling av sauer og mange andre tema innenfor det temaet som angår oss alle og som vi bruker 1/3 av livet vårt på.

Lytt til episoden her!

Overtråkk

28 oktober 2021 | Episode 25
Hva har Cristiano Ronaldo sine frispark med leddbåndsskader i foten å gjøre? Har du tråkket over noen gang? Da vet du hvor vondt det kan være. I denne episoden snakker vi om hva du kan gjøre når uhellet er ute og hva som kan forebygge denne skaden. Vi ser også på anatomien i foten og diskuterer ulike behandlingsalternativ.

Lytt til episoden her!

Supraspinatus

30. september 2021 | Episode 24

Smerter i Åksli og Heradn? I denne episoden går vi inn på den vanligste plagen i skulder, men som kanskje kjennes mest ned i midten av overarmen. Denne plagen kan vi nesten garantere at de fleste kommer bort i i løpet av livet da man bruker Supraspinatus i nesten alle bevegelser i skulderen. Den kan likevel vere lettere å bli kvitt enn mange tror. I tillegg avslører vi en liten hemmelighet om nervesystemet for eldre mennesker...

Lytt til episoden her!

Bakers Cyste

26 august 2021 | Episode 23
Smerter i knehasen på pasienter over 40 år kan vere en Bakers Cyste. Denne svært vanlige plagen har en sammenheng med slitasjeforandringer i kneet. I denne episoden snakker vi om sammenhengen mellom Donald Duck og smerer i knehasen samt hva man kan gjøre for å bedre tilstanden.

Lytt til episoden her!

Kalkskulder

17 juni, 2021 | Episode 22
Sterke isettende smerter i skulderen kan komme av en kalkbit som brister ut i slimposen. Ofte får man ikke sove om natten og mange beskriver det som de verste smertene de har opplevd. Man kan få kalk i en sene flere steder i kroppen, men dette fenomenet oppstår hyppigst i skulderen og er ganske vanskelig å oppdage uten Ultralyd. Hvem får denne lidelsen og hva kan gjøres med den? Er man rett og slett blitt gammel og forkalket?

Lytt til episoden her!

Fotballskader med Landslagslege Magnus Myntevik

24 mai 2021 | Episode 21
Hvorfor er fotballspillere så mye skadet? Trener de aldri forebyggende styrke, eller er fotball rett og slett farlig? Landslagets og Branns lege og spesialist i Idrettsmedisin Magnus Myntevik er gjest i denne episoden om fotballskader. Ser han mange unge spillere som har stort potensial, men som ikke tåler belastingen og blir skadet? Hva bør en ung fotballspiller gjøre for å få ut sitt potensial? Kommer Norge til fotball-VM? Disse, og mange andre tema, er vi innom i denne spesialepisoden om fotballskader. Kanskje får vi også et innblikk i hva som foregår i verdens største idrett på toppnivå?

Lytt til episoden her!

Strekk Hamstrings

15 april, 2021 | Episode 20
Hvorfor er Fotballspillere alltid skadet? Hva er egentlig en muskelstrekk og hvordan kan man bli kvitt den? I denne episoden ser vi nærmere på Strekkskader og Hamstrings spesielt. Hvorfor kan man så lett få en strekk i denne muskelgruppen? Vi ser også på likheter og forskjeller mellom Sindre Romarheim og Sergio Aguero.

Lytt til episoden her!

Kvinnehelse og Mammamagen med Stipendiat Nina Theodorsen

18 mars, 2021 | Episode 19
Hva er Kvinnehelse og finns det Mannshelse? Lekker du? Hvilket press legger samfunnet på kvinner som går gjennom et svangerskap i Norge i forhold til i et U-land? Disse og flere spørsmål blir besvart av energiske Nina-Margrethe Theodorsen som er stipendiat ved Universitetet i Bergen og som forsker på Mammamagen. Rectus Diastase og kniping av lukkemuskelen er andre tema vi er innom.

Lytt til episoden her!

Menisk med Professor og Ortoped Eirik Solheim

17 februar, 2021 | Episode 18
Smerter i kneet med låsninger etter ett fall? I denne episoden snakker vi med Professor Eirik Solheim som forsker på meniskskader ved Universitetet i Bergen og som daglig operer knær ved Aleris. Kan man trene vekk menisksmerter? Kan meniskskader gro seg friske med tiden? Bør alle meniskskade operes, eller kanskje ingen? Sindre og Edgeir avslører hvordan du kan "Rocke" deg fram til riktig diagnose.

Lytt til episoden her!

Hoftesmerter utsiden (Trokanter Bursitt)

21 januar, 2021 | Episode 17
Slimpose eller senebetennelse? Eller en kombinasjon av begge deler? Har du smerter på utsiden av hoften (Great Trochanteric Pain Syndrome) kan det være flere ting som er årsaken til dette. Edgeir og Sindre snakker om hvem som har denne plagen og hva man kan gjøre for å bli bedre. Så mange som hver fjerde kvinne i postmenopause vil få denne plagen, mens for menn mellom 50 og 79 år er det kun hver tiende som rammes.

Lytt til episoden her!

Ernæring Julespesial med Kristin Amundsen

17 desember, 2020 | Episode 16
Blir det Jul uten mat? NEI er svaret fra CyriaxPodden! Kan det likevel være noen lure tips for ikke å møte Januar med en dårlig samvittighet etter en hard Julestrid med mye god mat? CyriaxPodden har tatt turen til PT-Gruppen i Bergen for å snakke med Klinisk Ernæringsfysiolog Kristin Sophi Amundsen. Hun forteller oss hva kroppen trenger av næring og hva den ikke trenger. Hun har også noen tips og triks for deg som ønsker bedre kontroll over matinntaket og hvordan du setter sammen dette på en god måte. Vi diskuterer også hva som er sunnest av Julefisk, Ribbe eller Pinnekjøtt. Visste du forresten at det finnes en matvare som smaker himmelsk godt med null kallorier?

Lytt til episoden her!

Karpal-Tunnel Syndrom

3 desember, 2020 | Episode 15
Prikking og stikking i fingrene? Dette kan vere en Karpal-Tunnel Syndrom. Denne lidelsen kommer av en trang tunnel i håndroten der en nerve lett kan komme i klem mellom sener, leddbånd og knokler. I denne episoden snakker vi om det fantastiske nervesystemet i kroppen vår og forskjellen mellom det sentrale og perifere nervesystemet.

Lytt til episoden her!

Slimpose Skulder

19 november, 2020 | Episode 14
Ilt i Åksli? Da kan du ha den meget vanlige plagen slimposebetennelse i skulder (Bursitt). Hvorfor får så mange denne smertefulle plagen? I denne episoden forklarer vi den utrolige anatomien som finnes i skulderen og hvorfor skulderen har så lett for å bli skadet. Vi snakker også om hva du kan gjøre for å få undersøkt skulderen din og hvilken behandling som fungerer. Trening av det skadete området er vi også innom og hva som kan vere effektivt på denne fronten.

Lytt til episoden her!

Psykisk helse med Sivert Straume

4 november, 2020 | Episode 13
Føler du deg litt tung til sins om vinteren? Dette er ikke tilfeldig og et vanlig fenomen som lett kan gjøres noe med. Hva er en sterk psyke og hva kjenneteigner personer som har denne egenskapen? Cyriaxpodden tar turen til Bypsykologene for å snakke med Sivert Straume om dette og flere andre spennende temaer inne psykisk helse.

Lytt til episoden her!

Plantar Fasciit

15 oktober, 2020 | Episode 12
Ilt onde Oklao? Da kan du ha en Plantar Fasciitis. Dette er den vanligste skaden under beinet og er relativt lett å forebygge. Riktig type sko og noen lure styrkeøvelser kan forhindre en overbelastning i seneapparatet under foten.

Lytt til episoden her!

Løpesko med Kirsten Marathon Melkevik og Stian Angermund

1 oktober, 2020 | Episode 11
Hva er en god løpesko? Er det nødvendig å se på plattfot, drop eller pronasjon ved kjøp av sko? Vi tar turen til Drevelin Aktiv i Bergen for å spørre skospesialistene Kirsten og Stian som begge er i verdenstoppen innen løping om dette. Kirsten begynte å løpe som 32 åring og stilte til start i OL i Beijing bare 6 år senere. Er det mulig for oss andre å gjøre det samme? Stian er dobbel verdensmester i fjelløp og har flere tips ved kjøp av terrengsko.

Lytt til episoden her!

Cyriax 10 år

16 september, 2020 | Episode 10
30000 behandlinger over 10 år. Dette feirer vi med en spesialepisode om hvem James Cyriax egentlig var? Er det bare eldre skalla menn som oss som vet hvem vår store helt er? Og hva har egentlig "Herr Flick" i Alo`Alo`med ett vondt kne å gjøre?

Lytt til episoden her!

Operasjon med Ortoped og Professor Eirik Solheim

3 september, 2020 | Episode 9
Skjær bort det vonde! Det er vel mest effektivt? I denne episoden diskuterer vi når man skal operere, og når man skal la være. Ortoped og Professor Eirik Johan Solheim jobber til daglig ved Aleris Nesttun og Universitetet i Bergen. Han har 30 års erfaring med operasjoner i skulder, albue og kne samt forskning på dette.

Lytt til episoden her!

Jumpers Knee

20 august, 2020 | Episode 8
Har Sindre spist for mye Soft-is i sommer? I denne episoden skal vi får svar på dette samt hva den svært vanlige plagen Jumpers Knee er. Dette er den vanligste plagen i den fremre delen av kneet og kan lett sees på en Ultralydundersøkelse. Jumpers Knee gir smerter ved eksplosive bevegelser som hopping og landing og kan ofte være vanskelig å bli kvitt.

Lytt til episoden her!

Ultralyd med Radiolog Vidar Kloster

6 august, 2020 | Episode 7
Når skal du ta MR, Røntgen, CT eller Ultralydbilder? Og når skal du ikke ta noe som helst? I sesongstarten av CyriaxPodden har vi besøk av Radiolog Vidar Kloster fra Haugesund Sykehus. Han skal forklare oss når vi skal bilder av kroppen vår og ikke minst når vi ikke trenger dette. Vidar ser inn i krystallkulen for å prøve å spå litt om framtiden til dette fagfeltet. Trenger man egentlig å bli undersøkt klinisk, eller kan man finne mer effektive måte å bli undersøkt på?

Lytt til episoden her!

Løpeteknikk med Arild Solheim, Sommerspesial

8 juni, 2020 | Episode 6
Cyriaxpoddens Sommerspesial gir deg svar på løpeteknikkens jungel av ulike råd: Forfot, midtfot eller hælteknikk? Korte steg vs lange steg. Intervalltrening vs langtur? Bergen Idrettsklinikks grùnder og Fysioterapeut Arild Solheim svarer på dette samt tar oss med inn i sitt eget hode når han gjennomførte Norseman Xtreme Triathlon 2019 på en imponerende måte. Hvor mye tenkte han på løpeteknikk når når han selv var i kjelleren? Kos deg med denne episoden mens du selv snører på deg skoene og tar en joggetur i sommer uansett løpeteknikk eller form.

Lytt til episoden her!

Artrose Kne

25 mai, 2020 | Episode 5
Slitasjegikt, Artrose eller Revmatiske plager i kneet? Cyriaxpodden snakker om den supervanlige plagen slitasje i knærne som ofte viser seg med smerter lenge før man sikkert kan gi diagnosen. Har man på en måte brukt opp brusken? Hva kan man gjøre i tidlig fase og hva kan man gjøre i sen fase med denne plagen? Og hvorfor får man det så ofte i knær og hofter?

Lytt til episoden her!

Tennisalbue

10 mai, 2020 | Episode 4
Tennisalbue, Musearm eller Lateral Epicondylitt? I episode 4 snakker vi mer om senebetennelse i albuen og hva du kan gjøre for å bli kvitt dette. Sindre har noen helt nye diagnoser han har funnet opp selv og Edgeir gir oss "The Big Five" - Hjemmekontor-kurs. Vi snakke om "Cinderella Syndrome" som ofte er årsaken til overbelastning i Muskel-/ senesystemet og hvordan du kan forebygge dette.

Lytt til episoden her!

Senebetennelse Akilles med dr Yngve Kiserud

27 april, 2020 - Episode 3
Jogger du mye og er plaget med skader? I denne episoden har vi besøk av Spesialist i Idrettsmedisin dr Yngve Kiserud. Vi diskutere joggerens mest hyppige plage: Akilles-smerter. Hva er Senebetennelse, Tendinopati eller Overbelastning? Dr Kiserud svarer på disse spørsmålene og vi diskutere hva du kan gjøre med disse plagene både før og etter at de har oppstått. Kiserud røper også sin hemmelige oppskrift mot Akilles-plager.

Lytt til episoden her!

Schlatters Kne

12 april, 2020 | Episode 2
Hva gjør en aktiv 13 åring med Schlatters Kne som får beskjed om at dette går over innen 1 til 2 år? I denne episoden snakker vi om en ny studie som har vist veldig god effekt ved behandling av Schlatters. Vi har prøvd denne behandlingen og lurer på om dette kan være et alternativ for de som ønsker raskere bedring?

Lytt til episoden her!

Frossen Skulder

9 april, 2020 | Episode 1
Velkommen til Verdenspremieren på Cyriaxpodden! I første episode snakker vi om den svært vanlige og smertefulle tilstanden "Frossen Skulder" og hva man kan gjøre for å bli kvitt dette.

Lytt til episoden her!

We use cookies
Cookies (informasjonskapsler) hjelper oss å levere våre tjenester. Ved å bruke våre tjenester, aksepterer du vår bruk av cookies.