Fjøsangervegen 57 - 5054 Bergen
41 69 43 26
post@cyriax.no

Trykkbølgebehandling hos fysioterapeut

En effektiv behandling hos fysioterapeut, ved tilstander som musearm, tennisalbue, akillessmerter, kalkskulder eller jumpers knee, hælsmerter.

  • En effektiv og godt dokumentert behandling
  • Kan erstatte kirurgi eller bruk av kortisoninjeksjoner Ingen alvorlige bivirkninger
  • 3 - 5 behandlinger er ofte nok
  • Oppsiktsvekkende gode resultater
  • Færre behandlinger og færre sykemeldinger

Hva er tryTrykkbølgebehandling kne og under fot. Foto.kkbølgebehandling / sjokkbølgebehandling / rESWT?

rESWT er den internasjonale betegnelsen og står for "radial Extracorporal Shockwawe Therapy".

Trykkbølgebehandling er i utgangspunktet samme teknologi som benyttes til å knuse blant annet nyrestein. Apparatet sender ut en rekke små, høyfrekvente slag mot huden som brer seg inn i vevet. Forskning viser at den massive stimuleringen setter igang en rekke fysiologiske reaksjoner i vevet som er gunstig for kroppens egne reperasjonsprosesser.

Hva slags effekt har trykkbølgebehandling?

Trykkbølgebehandling kan best sammenlignes med en kraftig og dyptgående massasje. Trykkbølgene som sendes inn i vevet gir oftest en umiddelbar opplevelse av  smertelindring. I tilfeller med kroniske lidelser stopper ofte kroppens reparasjonsprosess opp. Trykkbølgene vil da kunne stimulere kroppens reperasjonsevne slik at tilhelingsprosessen kommer igang igjen. Skadet vev brytes ned slik at kroppen kan danne nye og funksjonelle senefibre som erstatter de gamle skadede. Trykkbølgene fører også til at nervesystemet mottar kraftige impulser fra smerteområdet, slik at nervesystemet "glemmer" de gamle smertesignalene fra vevet. På denne måten vil nervesystemet «omprogrammeres» slik at smertefibrene i skadestedet ikke lenger gir smerteimpulser ved belastning.

Hvordan gis trykkbølgebehandling?

Trykkbølgeapparatet har et applikatorhode som blir holdt over det smertefulle stedet. Vanligvis vil 2000-3000 trykkbølger bli overført til senen og dette tar ca 5 min. Det finnes ingen bi-virkninger ved behandling med trykkbølger, bortsett fra noe lokalt ubehag under behandlingen. Etter behandlingsserien får pasienten et treningsopplegg med fokus på eksentriske treningsøvelser for at seneapparatet skal bli så sterkt som mulig. Da står du godt rustet til å takle både belastninger i arbeids- og treningsituasjon.

Ingen efekt av tverrfriksjon i nye masterstudier

Fysioterapeutene Sindre Romarheim og Edgeir Gunvordal har begge nylig fullført sin master i musculoskeletal medicine i London (OMI Master). De skrev hver sin pilotstudie. Gunvordal studerte effekt av tverrfriksjoner i tillegg til trykkbølgebehandling for akillestendinopati, og Romarheim om effekt av tverrfriksjon i tillegg til trykkbølge ved patellatendinopati. De konkluderte begge med at tverrfriksjon ikke gir behandlingseffekt når det kombineres med ESWT.
Les hele saken i en faksmile frå Fysioterapeuten nr 2 2016